svensk vvs support

nät tidningen VVS-FORUM SKRIVER:

 

Kyla blir värme i nytt projekt

 

Axfood deltar i Fortums pilotprojekt Öppen fjärrvärme. Livsmedelsföretaget ska sälja överskottsvärme från kylanläggningar i butikerna till Fortum Värme.

 

Axfood, med kedjorna Willys, Hemköp och Prisxtra, ska leverera värme till 3–4 anläggningar runt om i Stockholm. 

 

– Fortums erbjudande är högintressant för oss. Våra livsmedelsbutiker använder stora mängder energi för att upprätthålla kyla dygnet runt, och i den processen genereras värme som vi inom ramen för Öppen fjärrvärme kan sälja tillbaka till Fortum. Den typen av lösningar är nytänkande och passar mycket bra i in i vårt hållbarhetsarbete, säger Åsa Domeij, ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood, i ett pressmeddelande. 

 

Bland de anläggningar som är aktuella för projektet finns Hemköpsbutikerna på Östermalmstorg och Birger Jarlsgatan, Hemköp City (Åhlénshuset) samt Willys Hemma på Götgatan. Målet är att leveranserna av värme ska påbörjas under oktober. 

 

I februari lanserade Fortum en ny modell som innebär att kunder kan sälja överskottsvärme till marknadspris genom Fortums nät. Överskottsvärme i fjärrvärmenätet blir en vinst för fjärrvärmekunderna, företaget och miljön, menar Fortum. Företagets mål är att alla med överskottsvärme ska kunna leverera in sitt överskott från 2013.

 

KÄLLA: VVS FORUM


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0