svensk vvs support

Bra och dåliga luftvärmepumpar, hur väljer man?

Svenska dagbladet skrev nyligen i en artikel att många luftvärmepumpar har problem i vinterkylan. Främst är det de billigare modellerna som har sämre kvalitet som ryker. De billigaste luftvärmepumparna är många gånger anpassade för ett varmare klimat än vi har i Sverige så att verkligen kontrollera att pumpen klarar av vårt klimat är det första man ska göra om man är på gång att köpa.. Där är således väsentligt att välja en pump efter prestanda och inte efter pris (En pump under 10 000 SEK ska man aldrig köpa till annat än till lite extra värme i sommarstugan. även om Jula anser någonting annat)..

Många gånger är det också köparen själv som installerat pumpen och där det sen visat sig vara en bristfällig installation som varit orsaken till att pumpen gått sönder. Vad gäller installation av luftvärmepump är det faktiskt olagligt att installera pumpen själv utan måste göras av akrediterad montör/kyltekniker.

En trasig värmepump medför inte bara att det innetemperaturen sjunker och det blir mindre angenämt att vara inomhus. I värsta fall medför det också frysskador på olika sätt. Och då är det inte bara pumpen som ska ersättas.

För ytterligare information om vilka luftvärmepumpar som har hög skadeanmälansstatistik kan man besöka Folksams hemsida

Har man bara sett till att välja en luftvärmepump med bra prestanda och tillräcklig kvalitet så finns det pengar att tjäna genom att värmekostnaden går ner. Det finns t.ex i Sverige cirka 600 000 luft/luftvärmepumpar. Totalt finns tre typer man kan klassa som luftvärmepumpar:

  • Luft/luftvärmepump fungerar så att värmen tas från uteluften och avges i inneluften
  • Luft/vattenvärmepump fungerar så att värmen tas från uteluften och avges som vattenburen värme, dvs. varmvatten som kan mata radiatorer för uppvärmning eller som varmvatten i kran och dusch.
  • Frånluftsvärmepumpen är tar ut värmen från den luft som ventilationen i ett hus avger och överför det till den via ventilationen inkommande luften.

 

Luftvärmepumpens funktion

Luftvärmepumpar fungerar på samma sätt som andra typer av värmepumpar dvs. som ett omvänt kylskåp och principen är att transportera värmeenergi från ett kallare medium till ett varmare. Det kan låta som en paradox men det handlar egentligen om att koncentrera värmen från den kallare sidan och på så sätt öka temperaturen på den varmare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0